sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Tehotonta verojen perintää

Verohallituksen vuosikertomuksen mukaan maksamattomat verojäämät ovat kasvaneet ennätysmäisen suuriksi. Talouselämän verkkosivuilla julkaistun jutun mukaan maksamattomia veroja oli vuoden 2011 lopussa peräti 3,9 miljardia euroa.

Yllättävää on, että samaan aikaan verojen määrä ulosottoperinnässä ei ole noussut. Herääkin kysymys, miksi maksamattomia veroja ei peritä ulosoton kautta. Valtion kannalta luulisi olevan tärkeää saada verot ja muut maksut ajallaan tai ainakin mahdollisimman pian maksuunpanosta.

Verohallinnolla on oma perintäjärjestelmä ja verot kulkevat sen kautta ennen ulosottoon lähettämistä. On ymmärrettävää, että verottaja haluaa näyttää tulosta myös oman perinnän avulla, mutta onko mitään järkeä valtion ylläpitää kahta päällekkäistä perintäjärjestelmää.

Verottaja voisi keskittyä verottamiseen ja ulosottolaitos perintään.Verottajalla ei ole käytössä yhtä tehokkaita  perintäkeinoja kuin ulosotolla ja jos tehokkaan perinnän aloituksessa viivytellään, mahdollisuudet perinnän onnistumiseen heikkenevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti